Köpek Sahibi Olmanın Sağlığa Olumlu Etkisi

2019 yılında St. Anne Üniversitesi’nden Sarka Kunzova ve arkadaşlarının yaptığı araştırma; hayvan sahibi olmanın (özellikle köpek sahibi), kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri ve kardiyovasküler sağlık ile ilişkisi olduğunu göstermiştir.

Bu amaçla yaşları 25 ile 64 arasında olan ve geçmişinde kalp sorunu olmayan 1769 katılımcı; hayvan sahibi olan, hayvan sahibi olmayan, köpek sahibi olan ve çeşitli diğer alt gruplara ayrılmıştır. Bu gruplar kardiyovasküler sağlık ölçütleri (vücut kitle endeksi, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite düzeyi, sigara içme durumu, kan basıncı, kan şekeri ve toplam kolesterol) açısından karşılaştırılmıştır.

Bu karşılaştırma sonucu hayvan sahibi olanlar, kardiyovasküler sağlık açısından daha yüksek puanlar almışlardır. Özellikle köpek sahibi olanlar; daha fazla fiziksel aktivite, daha iyi beslenme ve ideal kan şekeri düzeyi bildirmişlerdir.

Sonuç olarak bu araştırma bulguları; hayvan sahibi olmanın, özellikle köpek sahibi olmanın kardiyovasküler sağlık açısından olumlu sonuçları olabileceğini ve daha sağlıklı bir yaşam sürmede rol oynayabileceğini göstermektedir.

 

Kaynaklar

Maugeri, A., Medina-Inojosa, J. R., Kunzova, S., Barchitta, M., Agodi, A., Vinciguerra, M., & Lopez-Jimenez, F. (2019). Dog ownership and cardiovascular health: results from the Kardiovize 2030 project. Mayo Clinic Proceedings: Innovations, Quality & Outcomes3(3), 268-275.

 

 

kopek-sahibi-olmanin-sagliga-olumlu-etkisi---eskisehir-gordion-psikolojik-danismanlik-merkezi