Dikkatsizlik Körlüğü Nedir?

Aşağıdaki yazıyı okumadan önce bağlantıdaki videoyu izleyin ve bu videoyu izlerken beyazlı takımın kaç adet pas attığını sayın.

https://www.youtube.com/watch?v=8o3_UE8oWlQ

 

Bu video 1999 yılında, Harvard Üniversitesi’nde, Daniel J. Simons ve Christopher F. Chabris tarafından araştırmada kullanılmak amacıyla çekilmiştir.

Simons ve Chabris’in bu ünlü deneyinde katılımcılara bu video izletilerek belirtilen takımın kaç adet pas attığını saymaları istenir. Video bittikten sonra da basket oynayanlar dışında herhangi bir şey görüp görmedikleri sorulur. Eğer siz de videoyu ilk izlediğinizde gorili fark etmediyseniz bu sizi endişelendirmesin. Simons ve Chabris’in deneyine katılanların yaklaşık yarısı (%46) basket oynayanlar dışında herhangi bir şey görmediklerini belirttiler.

Simons ve Chabris’in deneyi; görsel algı alanımızın sınırlı bir kaynağa sahip olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Bu sınırlı kaynaktan dolayı algısal ve bilişsel yük fazla olduğunda dikkatimizi yoğunlaştırdığımız görev dışındaki nesneleri algılamayabiliriz. Dikkatsizlik körlüğü olarak adlandırılan bu durum; dikkatin belirli bir uyarıcıya odaklanması durumunda, görsel alanda beliren beklenmedik uyarıcıların algılanamamasıdır.

Yaşantımızın bir parçası olan dikkatsizlik körlüğünü yok etmek neredeyse imkansızdır. Film hatalarında, görgü tanıklığında veya araba kullanmak gibi birçok görevin aynı anda yapılması gereken durumlarda yaşayabileceğimiz dikkatsizlik körlüğü, beynimizin doğal işleyiş sürecinin bir parçasıdır. Dikkatimizin ve bilişsel kapasitemizin sınırlı olduğunun farkına varmak; dikkatsizlik körlüğünü ortadan kaldırmasa da çevremizi daha iyi algılamak ve gördüklerimizi hatırlamak konusunda bize yardımcı olacaktır.

 

Kaynaklar

Simons, D. J. ve Chabris, C. F. (1999). Gorillas in our midst: sustained inattentional blindness for dynamic events. Perception-London, 28(9), 1059 – 1074.

dikkatsizlik-korlugu-nedir---eskisehir-gordion-psikolojik-danismanlik-merkezi