Sağlıklı Teknoloji Kullanımını Yönetme

Modern teknoloji ile birlikte artık bilgiler parmaklarımızın ucunda. Ancak teknoloji hayatımızı birçok yönden kolaylaştırırken, 21. yüzyıl için yeni bir stres türü de yarattı. Teknolojinin olumsuz tarafı olmakla birlikte Amerikan Psikologlar Derneği (APA)’nin 2013 yılındaki bir anketin sonucu; dijital teknolojinin insanların daha esnek ve daha üretken olmalarına yardımcı olduğunu ve işlerin yapılmasını kolaylaştırdığını göstermiştir. İşin püf noktası, teknoloji kullanımını yönetmek için aktif adımlar atmaktır; böylece eksiler artıları götüremez.

 

İşte size teknolojiyi sağlıklı bir şekilde kullanmanıza yardımcı olabilecek 7 strateji:

  • Telefonu direksiyon başında kullanmayın.
  • Uykunuzu koruyun. Gece geç saatlerde telefon kullanmaktan kaçının.
  • Bildirimleri kapatın. Sürekli gelen bildirimlerin iyi olma halini olumsuz yönde etkilediği düşünülmektedir. Gerçekten hangi bildirimlere ihtiyacınız olduğuna ilişkin gerçekçi kararlar almaya çalışın. Örneğin; iş gününde her gelen e-postayı görmeniz gerekebilir, ama Facebook güncellemeleri o kadar önemli olmayacaktır.
  • Beklentileri yönetin. İşinizde kısa mesajları kontrol etmeyi planlamıyorsanız veya tatilinizde e-postalarını kontrol etmeyecekseniz, diğer insanlara da bunu bildirdiğinizden emin olun.
  • Sosyal medyayı akıllıca kullanın. Bazı araştırmalar sosyal medya ile üzüntü ve depresyon arasında ilişki olduğunu öne sürer. Ancak siz, sosyal medya ile ilişkinizi daha iyi hale getirebilirsiniz. İnsanların hayatlarının nadiren sosyal medyada göründüğü kadar iyi olduğunu unutmayın.
  • Şu anda olun. Yüz yüze iletişimler duygusal iyilik için önemlidir. Arkadaşlarınız ve ailenizle birlikteyken (akşam yemeklerinde, gezilerde vb.) telefonunuzdan uzak durmaya özen gösterin.
  • Her gün telefonunuzla ilgilenmediğiniz bir süreyi (örneğin telefonu şarj ederken) kendinize ayırın.

 

 

Kaynaklar

American Psychological Association. (2017). Connected and Content: Managing Healthy Technology Use. http://www.apa.org/helpcenter/connected-content

saglikli-teknoloji-kullanimini-yonetme---eskisehir-gordion-psikolojik-danismanlik-merkezi