Daha İyi Bir Uyku İçin Adımlar

Bu sabah erteleme düğmesine kaç kez bastınız? Hepimiz uyumak istiyoruz ama çoğu gece uyumamız gereken 7-8 saatten de az uyuyoruz.

Uyku; genel iyilik hali ve sağlık için hayati öneme sahiptir. Uyku; beyni yenileyerek öğrenmeyi ve anıların yeniden oluşmasını sağlar. Yetersiz uyku ise; araba kazaları, düşük iş performansı, ruh hali ve ilişkilerdeki sorunlar ile ilişkilidir. Uyku yoksunluğu ayrıca; yüksek tansiyon, kalp hastalığı, diyabet, obezite, depresyon ve felç riskini de arttırabilir.

Bu yüzden daha sağlıklı bir uyku için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Dinlendirici bir uyku ortamı yaratın. Yatak odanızı karanlık, serin ve mümkün olduğu kadar sessiz olmasını sağlayın. Bilgisayar, telefon ve televizyon gibi elektronik aletleri yatak odasının dışında tutun. Bilgisayar ve televizyon ekranlarındaki nesnelere ve ışıklara maruz kalmak, vücudunuzun iç saatini düzenleyen bir hormon olan melatonin seviyelerini etkileyebilir.
  • Yatmadan hemen önce stresli veya endişe uyandıran durumları tartışmayın veya bunlarla ilgilenmeyin.
  • Bir uyku programı ayarlayın. Düzenli bir uyku rutini ayarlayın. Hafta sonu bile aynı saatlerde kalkın. Yatağa uykunuz gelmeden/çok erken gitmeyin.
  • Şekerlemeleri kısıtlayın. Öğleden sonraki kısa kestirmeler gece uyumanızı engeller.
  • Düzenli bir egzersiz rutini ayarlayın. Araştırmalar; egzersizin toplam uyku süresini, özellikle de vücut onarımı ve bakımı için önemli olan yavaş dalga uykusunu arttırdığını gösteriyor. Ancak, günün geç saatlerinde egzersiz yapmayın. Yatmadan önce çalışmak, enerji seviyelerini ve vücut ısısını artırarak uykuya dalmayı zorlaştırabilir.
  • Gece yemeklerinden ve alkol tüketiminden kaçının. Yatmadan önceki ağır öğünleri atlayın ve alkolü sınırlayın. Bir kokteyl uykuya dalmanıza yardımcı olsa bile, uyku kalitesini bozabilir.
  • Kafein ve nikotin kullanımını kontrol altına alın. Gece geç saatlerde tüketilen kafein ve nikotin ürünleri uykuya dalmayı ve uykuyu sürdürmeyi zorlaştırabilir.
  • Yatmadan önce gevşemek ve sakinleşmek için zaman ayırmak, zihninizin uyku durumuna geçmesine yardımcı olacaktır. Meditasyon, nefes egzersizleri, banyo yapmak, rahatlatıcı müzik dinlemek geceleri rahatlama yollarından bazılarıdır.
  • Saati kontrol etmeyin. Ne kadar uyuduğunuzu hesaplamak kaygı yaratabilir ve uykuya dalmayı zorlaştırabilir.
  • Eğer düşüncelerin akışını durduramazsanız, ayağa kalkın ve yazın. Listeyi sabah kontrol edebileceğinizi, bu yüzden endişelenmenize gerek olmadığını söyleyin.

 

Kaynaklar

https://www.apa.org/helpcenter/sleep-disorders

 

 

 

daha-iyi-bir-uyku-icin-adimlar---eskisehir-gordion-psikolojik-danismanlik-merkezi