Film Önerisi: Tersyüz (Adaptation)

Tersyüz, yönetmenliğini Spike Jonze'un yaptığı 2002 ABD yapımı komedi ve dram türünde bir filmdir. Senaryosunu Charlie Kaufman yazmıştır. Filmde Nicholas Cage, ikiz kardeşler Charlie ve Donald’ı canlandırmaktadır. İki kardeş de senaryo yazarıdır ancak Charlie kardeşine göre daha nevrotiktir. Bu, kaygı üzerine çalışan kişiler için güzel bir karşılaştırma imkanı sağlıyor.

Olay örgüsünün zamanda ileri ve geri gidilerek anlatıldığı film, Susan Orlean’ın orkideler hakkındaki kitabının filmi çekilmek üzere senoryalaştırılması görevinin Charlie Kaufman’a verilmesiyle başlıyor.  Bu süreçte Charlie, endişeli bir şekilde yazarlara özgü tıkanma süreciyle mücadele ediyor; yaygın kaygı bozukluğuna özgü semptomlar olan kendinden şüphe ve kendiyle meşgul olma duyguları, onu yiyip bitiriyor. İzleyici hem yakın çekimlerle hem dış ses yoluyla Charlie’nin kaygılarını, endişelerini ve aynı konu üzerinde düşünüp durmasını, terleme gibi kaygı belirtilerini öğreniyor.

İnsanların koşullara, sorunlara ve anksiyeteye nasıl adapte olmaya çalıştıkları ve nasıl başa çıktıkları filmin ana temalarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

film-onerisi-tersyuz-adaptation---eskisehir-gordion-psikolojik-danismanlik-merkezi