Eğer Kronik Stres Altındaysanız, Köpeğiniz de Olabilir

Köpeğinizin umutlu yüzüne veya sallanan kuyruğuna bakmak en karanlık gününüzü bile aydınlatabilir. Veya onlar hastalandığında siz de kendinizi kötü hissedersiniz.

Yeni bir çalışma bu ilişkinin iki yönde ilerlediğini gösteriyor. Uzun süreli stres ve kaygı yaşayan bireyler bunu kendi köpeklerine aktarabilir.

İsveç’in Linkoping Üniversitesi’nde bir zoolog olan Lina Roth “Köpekler insanları anlamada oldukça iyidir” diyor.

Gerçekten de gelişen literatür, köpeklerin insanların sözel olmayan ipuçlarını yorumlama yeteneklerini ortaya koyuyor. Bu durumun potansiyel olarak bir dezavantajı var: Biz korkarsak köpeklerimiz de korkar.

Roth, kendini endişeli olarak tanımlayan birinin evcil hayvanında kronik strese neden olabileceği varsayımıyla bir araştırma yaptı. 58 köpek sahibinin katıldığı çalışmada katılımcılar; kişilik özelliklerine ve zihinsel sağlıklarına ve evcil hayvanlarına ilişkin anketler doldurdular.

Roth ve arkadaşları; hem köpeklerin hem sahiplerinin stres düzeylerini saç ve kürklerinde stres hormonu kortizol düzeylerine bakarak ölçtüler. Roth’ın ekibi, aktivite seviyelerindeki ve yaşam tarzındaki mevsimsel farklılıklar gibi bir dizi değişken ölçtüler, ancak köpeğin kaygı düzeyine karşılık gelen tek şey, sahiplerinin kaygı düzeyiydi.

İlginçtir ki, ilişki ters yönde işe yaramadı: Roth, Scientific Reports dergisinde yayınlanan araştırmaya göre kaygılı köpeklerin sinir yarattığına dair hiçbir kanıt bulamadı.

British Columbia Üniversitesi'nde bir köpek davranış uzmanı ve psikolog olan Stanley Coren, sonuçların “köpeklerin duygularımızı okuduğunu ve buna göre yanıt verdiklerini” desteklediğini söyledi.

Bu bulgular, endişeli insanların köpek sahiplenmemesi gerektiği anlamına gelmiyor.

Aslında, bir köpeğin varlığı yorgun ve panik halinde olan insanların rahatlamasına yardımcı olabilir: Amerika Anksiyete Bozuklukları Derneği, bir hayvanı günlük yaşamın stresleriyle baş etmenin potansiyel bir yolu olarak benimsemeyi önerir. Tıbbi araştırmalar, köpeklerin çevresinde olmanın kan basıncını düşürdüğünü de göstermiştir.

 

Kaynaklar

https://www.nationalgeographic.com/animals/2019/06/dogs-stress-anxiety-owners-pets/?fbclid=IwAR3ydohRgjh4YbhEEo447e1AYmvqbFGq0y8ByLMVi6_-zjMbbwZ3Qz0u8f4

eger-kronik-stres-altindaysaniz-kopeginiz-de-olabilir---eskisehir-gordion-psikolojik-danismanlik-merkezi