Aldığımız Şeyler Yerine Vermeyi Düşünmek, Başkalarına Yardım Etmeye Motive Ediyor

Bize sürekli şükretmemiz söylenir ve sahip olduklarımız için minnettar oluruz. Araştırmalar bunları yapmanın bizi daha mutlu ettiğini gösteriyor. Ama bu başkalarına olan davranışlarımızı gerçekten değiştirecek mi?

2012 yılında Psychological Science’da yayınlanan Adam Grant ve Jane Dutton tarafından yapılan bir araştırma, aldıklarımız yerine verdiklerimizi düşünmemizin başkalarına daha fazla yardımcı olmamıza yol açabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar; verme üzerine düşünmenin bir insanın kendisini faydalı bir kişi olarak görmesine, kimliğini özenli, yardımcı bir birey olarak güçlendirmesine ve başkalarına fayda sağlamak için harekete geçmeye motive etmesine yol açabileceğini varsaydılar.

Bu amaçla iki deney düzenlediler. Birinci deneylerinde üniversitedeki çeşitli programları desteklemek amacıyla bağış toplayan kişiler ile çalıştılar. Araştırmacılar bu kişileri rastgele iki gruba ayırdı: Bir grup, yarar elde ettiği için minnettar hissettiği deneyimler hakkında günlük girdileri, diğer grup ise diğer insanların kendilerini minnettar hissetmelerini sağlayan bağışın günlük girdilerini yazdı. Sonuç olarak alma hakkında yazan bağışçıların saatlik arama sayısında bir değişiklik yokken verme hakkında yazan bağışçıların arama sayısı %29’dan fazla arttı. İkinci deneylerinde üniversite öğrencileri ile çalışan araştırmacılar onları gruba ayırdı: Yardım aldıkları 3 durumu, yardım verdikleri 3 durumu ve kontrol grubu olarak geçen hafta yedikleri 3 farklı yemeği yazan grup. Birkaç hafta sonra katılımcılarla tekrar görüşüldüğünde onlara deprem ve tsunamiyi tanımlayan bir form verildi. Formda katılımcılara 5 dolarlık ödemelerinin bir kısmını deprem yardım fonuna bağışlamak isteyip istemedikleri soruldu. Genel olarak, katılımcıların % 26'sı bir miktar para bağışladı. İlk deneyin sonuçlarına benzer şekilde, vermeyi yansıtan katılımcıların, yararlanıcılardan (% 21,43) veya kontrol koşulundan (% 13,33) daha fazla bağış yapma olasılıkları (% 46,15) vardı.

Araştırmacılar bu sonuçlara bakarak, “Yardım etmek, vermek, gönüllü olmak ve başkalarına fayda sağlamak için gerçekleştirilen diğer eylemler; eğitimi teşvik etmede, yoksulluk ve açlıkla mücadelede ve afet yardımı sağlamada kritik bir rol oynamaktadır” diyor.

Bu yeni araştırma, verme hakkındaki kendi kendine düşünmenin bireylere ve topluluklara fayda sağlayan davranışları destekleme ve gönüllü olma konusunda güçlü bir araç olabileceğini göstermektedir. Olumlu deneyimler üzerine düşündüğümüzde, yalnızca ne aldığımızı değil, başkalarına ne verdiğimizi düşünmek de bize faydalı olabilir.

 

Kaynaklar

https://www.psychologicalscience.org/news/releases/thinking-about-giving-not-receiving-motivates-people-to-help-others.html

aldigimiz-seyler-yerine-vermeyi-dusunmek-baskalarina-yardim-etmeye-motive-ediyor---eskisehir-gordion-psikolojik-danismanlik-merkezi